Přejít na obsah stránky

Počátkem loňského roku se v okolí měst Slatiňany a Chrudim začaly provádět přípravy na rozsáhlou a finančně velmi náročnou rekonstrukci šedesát let starého vodárenského přivaděče pitné vody. Tento přivaděč zajišťuje dodávky vody nejen pro občany zmíněných měst a jejich okolí, ale také pro pardubický VAK. Celé dílo je rozděleno na 5 částí a jeho úplné dokončení je naplánováno na únor roku 2024.

Začátek rekonstrukce nastal 25. března 2022, přičemž její první část byla uvedena do provozu 5. července téhož roku. Druhá část díla započala 30. srpna 2022 a byla dokončena a uvedena do provozu 15. listopadu 2022.

V současné době se připravujeme na začátek třetí části rekonstrukce tohoto přivaděče o světlosti 700 mm. Tato část začíná v Chrudimi, v poli u ulice Jiráskova a je ukončena u vodojemů na Skřivánku (ti starší z nás pamatují, že zde byl umístěn vojenský radar). Tato část je sice nejkratší, ale bude patřit po technické stránce k těm nesložitějším. I tak je v zájmu jak investora (Vodovody a kanalizace Chrudim, a.s.), tak i provozovatele vodárenské infrastruktury (Vodárenská společnost Chrudim, a.s.) minimalizovat odstávky v dodávce pitné vody našim odběratelům.

Již delší dobu „pociťujeme“ zájem některých občanů města Chrudim o informaci, jakým způsobem se rekonstrukce výše uvedeného vodovodu provádí. Zjednodušeně řečeno, do starého ocelového potrubí o světlosti 700 mm se vtáhne velkou silou nové polyetylenové potrubí o podobném profilu. Nicméně tento popis je opravdu velmi zjednodušený, a tak v dalším odstavci uvádíme vyjádření firmy ZEPRIS, která dílo realizuje:

„Stávající ocelové potrubí o světlosti 700 mm se nejprve za pomoci škrabáků mechanicky vyčistí (zbaví se inkrustů) a následně se do něj zatahuje pomocí metody Dyn-Tec nové polyetylenové potrubí d710, které se v redukčním prstýnku zmenší na vnější světlost 660 mm, aby se při následném zatažení úseku a demontáži zatahovací technologie „zvětšilo“ na konečný vnější průměr 695 mm. Tažné síly se v tomto případě pohybují okolo 70 tun. Profil stávajícího ocelového potrubí DN700 se díky této technologii zmenší jen o sílu stěny nového polyetylenového potrubí, která činí 40 mm.“

Pokud půjde vše podle stanoveného plánu, bude třetí část rekonstrukce zmíněného vodovodu dokončena koncem měsíce dubna 2023. V okamžiku uvedení této části do provozu budou veškeré odběry vody (mimo tří lokalit ve směru na Medlešice) převedeny do standardního režimu dodávek vody. Zároveň bude opět možno provádět čerpání vody z Chrudimska do Heřmanoměstecka v době snížené vydatnosti zdejších zdrojů vody.

Čtvrtá část rekonstrukce vodovodního přivaděče o světlosti 600 mm bude končit za železniční tratí na Pardubice. Pátá (poslední) pak zakončuje rekonstrukci zmíněného přivaděče u nového silničního obchvatu Chrudimě.

I zde je snahou investora, provozovatele a zhotovitele stavby minimalizovat odstávky vody odběratelům. Zvláště pak toto budou pociťovat obyvatelé obce Medlešice, kteří, dle prvotního plánu prací, měli být v roce 2023 celkem 6x odstaveni od dodávek pitné vody. Ale i zde bylo nalezeno řešení, které (věříme) zdejší občany jistě potěší.

Na návrh vedoucího vodárenského provozu Chrudim, pana Michala Sýkory, byli kontaktování naši kolegové z VAKu Pardubice, kteří nám v těchto šesti dnech pomohou vykrýt dodávku vody pro Medlešice ze svých zdrojů, a to přes provizorní suchovod (dočasný vodovod), který bude položen na lávce přes silniční obchvat mezi Mikulovicemi a Medlešicemi.  Je pravdou, že v těchto šesti dnech poklesne tlak vody v medlešické vodovodní síti, důležité však bude, že voda z vodovodních kohoutků téci nepřestane.

Co napsat na závěr: rekonstrukce vodovodního přivaděče DN700/DN600 extrémním způsobem zatížila pracovníky provozovatele chrudimské vodovodní infrastruktury. Přesto se však s těmito dlouhodobě nečekanými úkoly v roce 2022 vyrovnali a zcela jistě se s nimi vyrovnají i v roce 2023.

Ing. Václav Kloboučník

výrobně-technický ředitel

Nové a staré potrubí: vpředu původní ocelové potrubí, vzadu nové polyetylenové potrubí

 

Zatahovací zařízení nového potrubí foto z výkopu poblíže ulice Jiráskova

 

Obrázek redukčního prstýnku, ve kterém se nové potrubí „zmenší“ z průměru 710 mm na průměr 660 mm

Přejít na navigaci